Salomon Hammer Trail – lys og tøj

Der er 1 1/2 uge til start, og vi er kommet ind i den periode hvor der træningsmæssigt ikke er meget mere at gøre. Et par hårde træninger skulle der dog gerne blive plads, men ikke længere så meget fokus på bakker. Nu gælder det om at være frisk næste fredag.

9.3 km med 650 højdemeter. Overvejende terræn. Det er ved at være slut med bakketræningerne. Nu er fokus på at få kroppen frisk frem til start i næste uge

9.3 km med 650 højdemeter. Overvejende terræn. Det er ved at være slut med bakketræningerne. Nu er fokus på at få kroppen frisk frem til start i næste uge

Udstyrsmæssigt kan der dog stadig gøres en del, men i så fald bliver det ikke gennemtestet udstyr man stiller til start med.

Jeg har måtte kaste mit førstevalg af sko til side, New Balance Ionix 3090. Ikke modellen, blot den udgave jeg havde. Den overlevede ikke de danske mesterskaber i ultralangdistance orienteringsløb. Men jeg har været så glad for den at der allerede er hjemkøbt to nye par. Et i samme størrelse som den jeg havde, og en et halvt nummer større. Til de helt lange løb kan fødderne svulme op undervejs, så der kan lidt ekstra plads være tiltrængt.

Lys

En af de store udfordringer er overvejelser omkring hvilken pandelampe man vil medbringe.

Den ene side af sagen er, at reglerne foreskriver et minimum; en lampe + reservebatterier. Den anden side af sagen er, at lampen gerne skulle kunne sikre lys nok til konstant fremdrift.

Til VM i adventurerace 2008 i Brasilien døde mit holds to bedste lamper på en lang nat-trekking. Det resulterede i at jeg blev nødt til at bruge en rød diodelygte. Og vi skulle stadig bevæge os gennem bjergkløfter og skov. Det var ikke noget hit, ikke en gang selv om der også var lidt lys fra de andre holdmedlemmers lamper. Og jeg tror at Moses Løvstad kan bekræfte mig i at det ikke altid er nok blot at overholde arrangørernes regler, man skal selv overveje om minimumskravet er godt nok i de tilfælde hvor der er brug for det. Læs Moses’ beretning fra Junut. Et 230 km ultratrailløb hvor lampen døde noget før forventet.

 

ARWC 2008 - når lyset går ud!!!

På en trekkingetape til VM i adventurerace 2008 i Brasilien døde holdets to store lamper. Det betød at en af os måtte nøjes med en rød diodelygte som lyskilde under passage af en kløft. Den heldige vinder var desværre undertegnede.

Hvor meget lys man har brug for, og hvor meget vægt man gider slæbe rundt på er jo individuelt. Men jeg kommer til at medbringe 4 lamper til Hammer Trail. Men kommer kun til at medbringe 1-2 på ruten af gangen.

I dagslys, hvor lampe også er obligatorisk, kommer jeg til at medbringe en LedLenser JoggLed, en lille sag på 39 gram inkl batteri og lidt ekstra tape på udsatte steder!.

En lille “gennemtæsket”! lampe som kun kræver ét AAA-batteri. Den giver ikke meget lys, men så længe solen ikke er gået ned forventer jeg heller ikke at skulle bruge alverden kunstigt lys. Men den lyser faktisk nok til at jeg kan bevæge mig, dog i nedsat fart.

Når tiden nærmer sig solnedgang/tusmørke skifter jeg sandsynligvis væskebæltet ud med en rygsæk, bl.a. fordi der så er bedre mulighed for opbevaring af batteri. I samme omgang skifter jeg også LedLenser’en ud med en Petzl Tikkina. Lidt større og tungere, men også med lidt mere lys. Det er ikke en lampe jeg forventer at skulle bruge. Men den lyser nok til at jeg vil kunne komme hen til depotet og mine to “rigtige” lamper. Tikkina kører også på AAA-batterier.

Når jeg skal til at løbe med lys, kommer jeg reelt til at have to lamper med ud på ruten.

Dels ovenstående, som en nødlampe. Og for at jeg er sikker på hele tiden at overholde reglerne.

Og dels en kraftig lampe med rigeligt lys til at løbe tekniske nedløb i høj fart. Den kraftige lampe bliver Gloworm X1 eller X2. Jeg kommer til at have begge med til Hammer Trail. For skulle den ene gå i stykker er det rart at vide der ligger en kraftig lampe og venter i depotet.

X1’eren er den letteste og bruger mindst strøm pr. lumen, men jeg synes X2’eren har en bedre lyskegle. Og når depotet passeres hver 3. time er strømforbruget blot et spørgsmål om at medbringe 3 batterier, så der kan skiftes flere gange undervejs.

Tøj

Eftersom der fortsat er over en uge til start er det svært at planlægge præcis hvilket tøj jeg vil løbe i. Det afhænger af vejret fredag-lørdag i næste uge. Men jeg har en basis-liste over udstyr som jeg holder mig til.

På hoved og hals:

Buff –  enten i almindeligt stof eller min Devold Uld-udgave hvis det er meget koldt. Det fede ved buffen er at den både kan bruges som halsvarmer, pandebånd eller hue. Så der er nogle justeringsmuligheder afhængig af vejret.

På overkroppen:

Inderste lag – enten Nike Pro ærmeløs undertrøje eller Aclima Coolnet kortærmet. Kunne forestille mig den første om dagen og den anden om natten.

På armene – Smartwool løse uldærmer. De er fantastiske. Og nok noget af det mest undervurderede grej der findes. Der giver god varme, men ikke for meget. Og de varmer også når de er våde. De er lette at få af og på, så man kan let tilføre/fjerne lidt ekstra varme. De er desværre ikke vindtætte, men det ville nok også gøre dem lidt for varme.
Mellemlag – Trimtex Fast LZR t-shirt.
Yderlag – vindtæt: Montane Slipstream Jakke, vandtæt: Haglöfs LIM jakke. Forestiller mig ikke jeg skal ud i og bruge Haglöfs gore-tex-jakken. Men bliver det viking-vejr og er kroppen ved at være udmattet, kan det være den der redder mig igennem natten.

På underkroppen:

Inderste lag – Nike Pro kompressiontights.
Knæ – Smartwool løse uldknæ. Lidt samme historie som de løse ærmer. Og så kan de sidde fast i kanten af underbukserne og bliver derved hvor de skal.
Lår – 2XU quad sleeves. Har lidt blandede følelser overfor dem. Men når lårene får mange tæsk i løbet af et døgn kan de være fine at have som alternativ til uldknæenen
Læg – Fusion Power tubes. Giver fleksibilitet i strømpevalget.
Yderlag – Montane Trail Shorts, evt. vindtæt: Newline buks, vandtæt: Haglöfs LIM. De vandtætte kommer næppe i brug.

På fødderne:

Smartwool eller teko sokker
Alternativt CEP compression socks
Tørre strømper er altid dejligt. Og selv om skoene er våde kan et par tørre strømper stadig gøre stor gavn. Har du en gang i livet oplevet “skyttegravsfødder” bliver du lidt mere påpasselig med dine fødder. Og husk, hvis fødderne må give op, må resten af kroppen (som regel) også give op.

 

Læs i øvrigt denne glimrende “kvik-guide” til at forberede sig til ultraløb

http://www.irunfar.com/2013/02/your-ultra-training-bag-of-tricks-taking-control-of-your-race.html

By | 2013-04-24T11:52:13+00:00 april 24th, 2013|Blog, Udstyr, Ultratrail|0 Comments

About the Author:

Henrik har dyrket udholdenhedsidræt gennem det meste af sit liv. Det startede med orienteringsløb i 1988. I 2003 begyndte en ny periode med adventurerace. I 2010 løb han sit første ultraløb

Leave A Comment