Salomon Hammer Trail – lige om lidt

Der er kun godt to uger til startskuddet på Salomon Hammer Trail. Jeg glæder mig. Og er spændt.

Lige nu står der 1-1 i dysten Hammer Trail vs. Henrik Leth Jørgensen.

I 2010 mødte jeg op, godt forberedt fysisk men også lidt uvidende om udfordringen ved at løbe så langt. Men også med en masse adventureerfaring i bagagen ikke mindst i forhold til udstyrstaktik og bevare momentum i forplejningszonerne.

Sidste år var de fysiske forberedelser ikke gode nok. Og jeg havde ikke respekt nok for hvor langt 100 miles egentlig er. Jeg måtte sande, at selv om jeg udstyrsmæssigt var fint med, så hjælper det ingenting når de fysiske og mentale forberedelser har været mangelfulde (eller fraværende!)!

I år har træningen været langt bedre. Træningsfrekvensen er ikke øget i forhold til tidligere, men der har været markant flere ture over 2 og 3 timer. Og styrken i bakker er der også. Sidste års mentale nedtur føler jeg at jeg har brugt til at blive mere klar, så alt i alt er jeg forhåbentlig fysisk og mentalt klar fredag d. 3. maj kl. 12.00.

I uge 16 er der fortsat fokus på at få løbet en del i bakker. Uge 17 skal stadig være relativt hård, men overskuddet skal til at indfinde sig. Uge 18 går alt ud på at møde op med så frisk krop som muligt.

Udstyr til Hammer Trail – del 1

Udstyrsmæssigt er der stadig lidt arbejde at gøre. Selv om jeg fra adventure ved, at man ikke skal stille til start med uprøvet udstyr, så kommer det nok til at ske til Hammer Trail.

Sko til Hammer Trail

Indtil i weekenden var jeg overbevist om jeg havde styr på mit sko-setup.

Førstevalg er New Balance Ionix 3090

New Balance Ionix 3090 - førstevalg til Salomon Hammer Trail.

New Balance Ionix 3090 – førstevalg til Salomon Hammer Trail.

Jeg har efterhånden løbet en del km i skoene, så måske burde jeg have en ny inden Hammer Trail. Men modellen synes jeg er rigtig fed. Den sidder godt på min fod – min fod er smal og jeg kan godt lide skoene sidder tæt når der skal løbes i terræn. (NB3090 er en smal sko). Den er desuden let – 186 gram – ifølge producenten.
Og så står den fast på næsten alle typer underlag. Jeg har løbet orienteringsløb i både sne og mudder, langture på fedtede stier, intervaller på asfalt i den og bakketure i terræn. Det er kun ved pludselige retningsskift at den kan svigte lidt i grebet, men det er trods alt noget man sjældent laver når man løber.

Som andetvalg har jeg både en tørvejrssko og en regnvejrsko.

Til tørvejr bliver det Inov Road-X 255

Inov-8 Road-X 255 - andetvalg til Salomon Hammer Trail, så fremt det er tørvejr

Inov-8 Road-X 255 – andetvalg til Salomon Hammer Trail, så fremt det er tørvejr

En noget bredere sko i forfoden end NB3090. Men den sidder alligevel fast nok på min fod. Sålen er der ikke meget greb i, hvis underlaget er fedtet. Men på tørre stier og sten (selv våde) står den godt fast. Jeg løb i den sidste år til Hammer Trail. Og Moses Løvstad løb ind til en 2. plads ved sidste års Hammer Trail i en tilsvarende sko.

Til regnvejr havde jeg indtil i lørdags tænkt mig at bruge Puma Faas 250 Trail

Puma Faas 250 Trail - den skulle have været regnvejrsalternativet til Salomon Hammer Trail

Puma Faas 250 Trail – den skulle have været regnvejrsalternativet til Salomon Hammer Trail

Jeg har løbet mange lange ture i skoen allerede og har været godt tilfreds med den. Den allerførste tur var faktisk 50 km i regnvejr på fedtede og våde stier. Det forløb uden problemer.
Men på det seneste er den begyndt at give vabler på indersiden af venstre fod. Og det gider jeg ikke rode med til Hammer Trail.
Skoen har et godt greb i underlaget, nogenlunde tilsvarende Salomon SpeedCross. Bunden er sådan lidt en mellemting. Ikke en minimalistsko, men dog alligevel blød nok til at give lidt føling med underlaget. Overdelen er løs, og det er nok her problemet er i forhold til vablerne. Når jeg bruger skoen til orienteringsløb sejler jeg lidt rundt. Problemet er ikke det samme på stier, men nok til at jeg ikke gider bruge skoen til Hammer Trail.

Mit alternativ til Puma’en … tjaa. Bedste bud på skohylden er Inov-8 X-talon 212

Inov-8 X-Talon 212 - en gennemtestet sko der kan det meste, og holder længere end man skulle tro...

Inov-8 X-Talon 212 – en gennemtestet sko der kan det meste, og holder længere end man skulle tro…

Den er løbet til, så godt og vel. Den er faktisk så gennemtæsket at jeg ikke holdt tør stole på den holder til Hammer Trail. Men det er jo også kun en backup sko. Alternativet er nok at jeg anskaffer mig en ny sko, her ligner Inov-8 Roclite 243 et rigtig godt bud. Og jeg ved erfaringsmæssigt at Inov-8 sidder godt på mine fødder. Og jeg kan godt lide at løbe i dem. Siden jeg prøvede dem første gang i 2006 har der konstant være et par stykker på skohylden.

“Rygsæk”

Jeg satser på to rygsække. En til dagtimerne og en anden til natten.

Om dagen bliver det Ultraspire Impulse

Ultraspire Impulse væskebælte til de lyse timer til Salomon Hammer Trail

Ultraspire Impulse væskebælte til de lyse timer til Salomon Hammer Trail

Der er plads til det obligatoriske udstyr, og så ikke så meget mere. Et af plusserne ved væskebælte frem for rygsæk er, at det holder ryggen fri så det bliver nemmere at styre varmen. Og der er ingen belastning på skuldrene. Den største ulempe er nok manglen på placeringsmuligheder. En rygsæk kan man løsne og stramme lidt for at ændre belastningen på kroppen. Men væskebæltet er nødt til at sidde stramt hvis ikke det skal hoppe, og dermed risikere slidmærker på kroppen.
Jeg kommer til at have nye fyldte dunke stående i hoveddepotet. Så er det blot at skifte dunkene i depotet.
Jeg synes Ultraspires egen dunk sidder lige stramt nok i væskebæltet, så jeg bøvler af og til med at få dunken op når jeg skal drikke. Så jeg bruger faktisk primært salomons trekantede dunke, de er en lille smule mindre i omkreds og er dermed nemmere at få op af bæltet. Og de sidder cirka lige lavt, så der er ikke noget som “gnaver” i ryggen.

Om natten kommer jeg til at bruge CamelBak Marathoner Vest

61 km trailløb med 4100 højdemeter. Fantastisk flot natur og mange små stier. På ryggen CamelBak Marathoner Vest

61 km trailløb med 4100 højdemeter. Fantastisk flot natur og mange små stier. På ryggen CamelBak Marathoner Vest

Den brugte jeg bl.a. til Traversee i Verbier sidste år. Der er lidt bedre plads, og bedre mulighed for opbevaring af batteri til pandelampen. Ulempen er at den fungerer bedst med drikkeblære, og blæren er lidt bøvlet at skifte når yderlommen er pakket meget hårdt. Og når der desuden, som ved Hammer Trail, er mange depoter synes jeg dunke fungerer bedst. Om natten kan det desuden være et plus at have noget til at varme ryggen en smule. Vi kan jo blive ramt af vikingvejr på Bornholm.
CamelBaken sidder godt på mig, men hvis jeg har meget glat tøj på, synes jeg stropperne i siden løsner sig selv lidt når jeg løber.

Der er et par fordele ved at bruge to rygsække. I hvert fald som jeg ser det.
Den ene er at det giver ændret belastning på ryggen undervejs. Så kan der være noget at se frem til. Den anden er at der så er en ny “rygsæk” i depotet i tilfælde af den ene skulle gå i stykker (det er nok mere et issue i adventurerace).

 

I udstyr til Hammer Trail – del 2 kommer jeg til at kigge på tøj og lamper.

Træn fornuftigt

By | 2013-04-17T22:03:23+00:00 april 17th, 2013|Blog, Konkurrencer, Trailløb, Træning, Udstyr|0 Comments

About the Author:

Henrik har dyrket udholdenhedsidræt gennem det meste af sit liv. Det startede med orienteringsløb i 1988. I 2003 begyndte en ny periode med adventurerace. I 2010 løb han sit første ultraløb

Leave A Comment