Marts – 3 uger uden løbesko og 16 dage på penicillin

..men stærkere end i lang tid 😉

Marts har de seneste år været en lidt alternativ måned når det gælder træning. Uge 10 og 11 går mest op i Norgestur med Himmelbjergegnens Natur og Idrætsefterskole. 10 dage med langrendsinstruktion, snehulegravning, vinter-adventure, isbadning, langrendsture og meget mere. Det er altid en stor oplevelse at få alle eleverne med rundt i et, for de fleste, uvant miljø. Men det er også lidt en udfordring at få trænet struktureret. Det gælder bare om at komme af sted hvis der er et lille slip i skolens program. I år blev så lidt ekstra udfordrende da jeg blev ramt af børnesår allerede de første dage.

Et kort sammendrag af ugerne kan læses herunder

Uge 10 – 4 timer og 6 minutter, heraf 3:21 som langrend

Ugen startede med lidt let træning sammen med eleverne. Jog ned i skoven til styrketræningsanlægget, lidt øvelser og jog hjem.

Tirsdag og onsdag gik med den sidste klargøring til Norgestur og onsdag eftermiddag satte vi så kursen mod Johnsgård.

Torsdag skulle være første dag på langrend, men undervejs på busturen begyndte der at komme lidt udslæt i ansigtet. Det blev værre ud over dagen, så jeg måtte tage turen forbi lægehuset. Det ligger ca 40 minutters kørsel fra Johnsgård. Dommen lød på børnesår, så jeg fik penicilin og creme til ansigtet. Tilbage på Johnsgård nåede jeg 40 minutter på skøjteski inden aftenens program gik i gang.

Fredag morgen var ansigtet hævet, så i dagene efter blev jeg mest kendt som HamsterHenrik. Jeg var åbenbart allergisk overfor penicilinen så det blev en formiddag på nedsat kraft og en eftermiddag med endnu en tur til lægen… I anden omgang fik jeg så lige i underkanten med penicillin, det var jeg desværre ikke selv opmærksom på, for det virkede.

Til venstre - allergisk reaktion på penicillin + børnesår Til højre - efter 3 dages adventurerace i Brasilien. Tabte 5 kg på 5 dage i det løb.

Til venstre – allergisk reaktion på penicillin + børnesår
Til højre – efter 3 dages adventurerace i Brasilien. Tabte 5 kg på 5 dage i det løb.

 

Lørdag gik med klargøring til vinteradventure og efterfølgende afvikling af løbet. Det er fedt at se eleverne give den gas med både snesko, langrend, kælk og meget mere, men træningsmæssigt giver det nu ikke meget.

Så da eleverne var kommet i mål skyndte vi os ud på god “dødstræning” – et koncept der betyder, at der køres friskt tempo frem til næste kryds, så man lige kan markere overfor de andre hvordan formen er. I krydset vender man kører ned og samler sidste mand op. På den måde får ingen særlig meget pause, og man kan selv styre tempoet!! Eller det sidste passer ikke, for i virkeligheden bliver det jo den stærkeste der bestemmer. Så man ender let med at køre sig selv midt over. Men det er fedt og god træning!

Søndag er snehuletur-dag. 7 km på langrend med stor oppakning og derefter 5-6 timers gravearbejde. Så er snehulen klar og man er som regel også ret soveklar når kl bliver 21!

 

Uge 11 – ca 13 timer +/- nogle timer. Det hele som langrend

Tilbragte en del timer på ski. Men turene vekslede mellem instruktion af elever, 7 timers fjeldtur, “dødstræning”, mm. Så ikke alle timer tæller med i regnskabet. Og så er der jo lige mandagens obligatoriske tur på ski med indlagt isbadning 😉 Først en runde på ski, så en tur i søen og så en runde på ski!

 

En kold dukkert - klemt inde mellem to skiture

 

 

Torsdag-fredag-lørdag blev brugt på rejse til DK, pakke om og rejse til Norge igen på skiferie med familien.

Ansigtet var næsten tilbage ved normal tilstand, bortset fra en del hud der skallede af.

 

Uge 12 – 11 timer og 10 minutter – det hele som langrend

Ikke voldsomt mange timer i forhold til at det hele var på langrend, men det var en familietur så der skulle være plads til lidt af hvert. Også en dag på telemarkski.

Hvad der manglede i timer var der nok til gengæld i intensitet. Lå generelt lidt højere på intensiteten end hvis det havde været løb. Og der er nogle gode lange bakker på løjperne på Kvitåvatn.

Det blev en god blanding af klassisk og skøjteteknik. Klassisk er mest relevant for løb, men jeg synes skøjt er sjovere. Og skøjteteknikken er heldigvis efterhånden der hvor selv de lange stigninger ikke river mig helt over.

 

Højdeprofil og pulskurve på en krævende tur på skøjteskiene

Højdeprofil og pulskurve på en krævende tur på skøjteskiene

Lørdagens sidste tur på skøjteskiene var i fantastisk påskeføre, let frost og bragende solskin. Men kunne godt mærke at kroppen var ved at være kørt mør.

Ugen blev dog lidt påvirket af at børnesåret igen blussede op. Så jeg tilbragte igen en halv dag med at komme til lægen og få udleveret penicillin. Denne gang fuld dosis i 10 dage, så der ikke skulle være noget tilbage.

 

Uge 13 – 8 timer og 55

Fortsat på penicillin, så startede med et par rolige dage i starten af ugen. Nok lidt for meget, men til gengæld var benene gode på førstedagen af årets Påskeløb i Velling og Vrads. Tre dage med orienteringsløb, hvor jeg efter dag 1 og 2 løb hjem efter konkurrencerne. Det blev samlet til knap 80 km på de tre dage. Heraf ca 35 km som konkurrenceorientering. Det kunne mærkes i kroppen, men havde en god følelse i benene, af at være stærk til løb i terræn og god til at blive ved.

 

Fik en meget positiv tilbagemelding på kroppens status ved de tre dages påskeløb. Det var fedt at mærke at styrke i benene er god, også selv om jeg ikke har haft løbesko på i 3 uger. Til gengæld kunne jeg godt mærke at der mangler noget tempo i at kunne følge med de hurtigste. Men med de kommende måneders program er styrken også langt vigtigere end hurtigheden.

 

Marts måneds træning kan ses her:

http://www.trainingpeaks.com/ui/public/profile.aspx?startDate=03%2F01%2F2013&endDate=03%2F31%2F2013&p=Udafkomfortzonen&details=true

By | 2013-04-10T11:23:53+00:00 april 10th, 2013|Blog, Konkurrencer, Orientering, Træning|0 Comments

About the Author:

Henrik har dyrket udholdenhedsidræt gennem det meste af sit liv. Det startede med orienteringsløb i 1988. I 2003 begyndte en ny periode med adventurerace. I 2010 løb han sit første ultraløb

Leave A Comment